Sårbare fuglearter på Sprogø i Storebælt vil snart kunne flytte ind på en ny, menneskeskabt ø. Dette er et af flere ambitiøse naturprojekter fra Sund & Bælt, som investerer ti millioner kroner i områdets biodiversitet. Projektet, som har til formål at gavne flere truede fuglearter, inkluderer også tre faunapassager og en ny sø for den sjældne grønbrogede tudse.
Den kommende ø, der anlægges ved Sprogøs sydlige spids, vil strække sig over 1000 kvadratmeter. Den vil skabe forbedrede ynglebetingelser for blandt andet hættemågen, den truede edderfugl og splitternen. Selvom splitternens bestand steg markant i slutningen af 00’erne, har fugleinfluenza i 2022 medført en bekymrende tilbagegang. Ditte Hjort, projektleder i Sund & Bælt, udtaler, at den nye ø er et forsøg på at sikre og gerne øge splitternens bestand.
Arbejdet med øen er allerede i gang og forventes afsluttet inden udgangen af oktober. Foruden øen vil tre faunapassager gøre det lettere og mere sikkert for edderfuglens unger at navigere Sprogøs kystsikring. Samtidig vil en ny sø blive udgravet for at tiltrække den grønbrogede tudse, som også er blandt de arter, der nyder godt af den store investering i lokale naturtiltag. Sund & Bælt bekræfter dermed deres dedikation til at fremme og beskytte den unikke biodiversitet på Sprogø.