Alternativet og Danmarksdemokraterne har besluttet at trække sig fra forhandlingerne om den grønne trepart, da de ikke føler, at deres krav bliver taget alvorligt. Især Alternativets politiske leder, Franciska Rosenkilde, har udtrykt stærk kritik af processen, som hun kalder både “dybt problematisk” og “udemokratisk.” Ifølge Rosenkilde blev det klart under et møde med trepartsminister Jeppe Bruus (S), at regeringen ikke er villig til at åbne op for yderligere forhandlinger.
“Jeg er med på, at regeringen har flertal og dermed kan gøre, hvad de vil. Men det er jo vanvittigt, at der ikke har været et større politisk forhandlingsforløb,” siger Rosenkilde og fremhæver, at processen set fra hendes synspunkt ikke lever op til demokratiske standarder.
Danmarksdemokraterne har hele tiden stået fast på deres modstand mod en CO2-afgift i landbruget, og partiets formand, Inger Støjberg, mener, at de nu reelt er blevet “smidt ud af forhandlingerne.” Støjberg kritiserer aftalen for at skade danske arbejdspladser og flytte produktion til udlandet.
På trods af de hårde ord fra både Alternativet og Danmarksdemokraterne, ser det dog ud til, at regeringen er opsat på at få aftalen om den grønne trepart i hus hurtigst muligt. Flere kilder i den politiske proces antyder, at en aftale er nært forestående.
Den grønne trepart, som blev præsenteret i juni, omfatter en arealfond på 40 milliarder kroner, der skal gøre det muligt at tage 15 procent af landbrugsjorden ud af drift og etablere skov. Lars Løkke Rasmussen, der var med til at forhandle aftalen for Moderaterne, understregede ved præsentationen, at Folketinget ikke kunne forvente at ændre meget på aftalens indhold.
Franciska Rosenkilde og Alternativet mener, at den nuværende aftale er uambitiøs og kritiserer den for at have for lave CO2-afgifter på landbruget. De efterlyser også et stærkere opgør med produktionen af animalske fødevarer, selvom Rosenkilde anerkender, at det er positivt, at regeringen forsøger at løse flere grønne problemer på én gang.