Den seneste hjemløsetælling i Danmark viser en bekymrende stigning i antallet af registrerede hjemløse. Ifølge den landsdækkende undersøgelse, som Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive) gennemfører hvert andet år, er hjemløsheden steget med 200 personer siden 2022. Det samlede antal hjemløse er nu oppe på 5989.
En særlig bemærkelsesværdig udvikling er sket blandt de 30-39-årige. I denne aldersgruppe er antallet af hjemløse steget fra 1300 i 2022 til 1479 i 2023, hvilket er det højeste antal registreret siden Vives kortlægninger begyndte. Seniorforsker i Vive, Lars Benjaminsen, udtaler, at der kan være behov for at fokusere indsatsen mod denne aldersgruppe, da mange tidligere indsatser har været rettet mod de helt unge.
Stigningen i hjemløshed gør sig også gældende for de ældre. Antallet af hjemløse over 60 år er vokset fra 451 i 2022 til 500 i år.
I København og omegn er presset ekstra stort. Her er 2776 hjemløse blevet registreret, hvilket udgør en betydelig andel af det samlede tal. Lars Benjaminsen peger på, at lovændringer, der blev indført kort før tællingen, samt en hjemløshedsreform, som skal understøtte Housing First-tilgangen, kan have medvirket til den øgede synlighed og registrering af hjemløse.
Housing First-tilgangen fokuserer på at tilbyde permanent bolig til hjemløse kombineret med intensiv social støtte. Ifølge Benjaminsen kan denne tilgang og det øgede kommunale fokus på hjemløshed have ført til en bedre identifikation af hjemløse i lokalområderne.
Der er også taget højde for, at corona-restriktioner stadig påvirkede mange af de tilbud, hjemløse benyttede sig af tilbage i 2022. Disse tilbud er nu tilbage til normale aktivitetsniveauer, hvilket kan have øget antallet af registreringer.