København står over for en enorm investeringsopgave på mellem 12 og 13 milliarder kroner for at beskytte sig mod fremtidige stormfloder, ifølge en ny rapport offentliggjort af Sund og Bælt. Rapporten fremsætter konkrete planer for en omfattende kystsikring grundet de stigende trusler fra klimaforandringer.
Det er en erkendelse af, at kommende stormfloder kan blive en meter højere om 100 år, som har ført til undersøgelsen. Med fare for at store dele af hovedstaden bliver oversvømmet, har Sund og Bælt i samarbejde med Transportministeriet fremlagt tre forskellige modeller for kystsikring. Disse modeller indebærer kombinationer af diger, betonanlæg, stålkonstruktioner samt mekaniske porte, og prisen for disse løsninger ligger mellem 12 og 13 milliarder kroner.
Teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) ser positivt på rapporten og understreger vigtigheden af at beskytte både befolkning, kulturarv og infrastruktur mod de fremtidige vandmasser. Hun påpeger dog samtidig, at det er nødvendigt at tage hensyn til byrummet og borgerne i planlægningsfasen for at undgå gener. En borgerinddragelse i det videre forløb er derfor nødvendig, ifølge Barfod.
Projektet, som dækker hele Københavns-området fra Hvidovre over Dragør til Nordhavn, omfatter en strækning på cirka 60 kilometer. Dette understreger den massive skala og omfanget af de foreslåede anlæg. Der er også fokus på, hvordan finansieringen skal fordeles retfærdigt blandt kommunerne, så ingen enkeltgruppe belastes unødigt. Borgmester i Hvidovre, Andreas Wolf Andresen, bemærker i en pressemeddelelse, at det er afgørende at undgå, at regningen ender hos et fåtal af borgere og kommuner.