Tidligere militærleder i Guinea dømt for forbrydelser mod menneskeheden
En domstol i Guinea har idømt den tidligere militærleder Moussa Dadis Camara 20 års fængsel for forbrydelser mod menneskeheden. Dommen blev offentliggjort onsdag efter et toårigt retsforløb, der omhandlede den dødelige undertrykkelse af en oppositionsdemonstration i 2009, hvor Camaras styrker dræbte mindst 156 personer og voldtog 109 kvinder, ifølge en FN-mandateret kommission.
Dommen omfattede anklager om mord, voldtægt, tortur og kidnapping, som blev klassificeret som forbrydelser mod menneskeheden, før Camara og syv andre militære ledere blev idømt straf. Fire andre tiltalte blev frikendt. Over 100 overlevende og slægtninge til ofrene vidnede under retssagen, som begyndte i 2022, mere end et årti efter, at medlemmer af Camaras præsidentialgarde, soldater, politi og militser begik massakren.
Retten beordrede, at ofrene skulle kompenseres med beløb fra 200 millioner til 1,5 milliarder guineanske francs (cirkus $23.000 til $174.000). Nogle af ofrenes slægtninge hyldede dommen som en retfærdighedens sejr, mens andre mente, at straffen til Camara, der undslap fra fængslet i november sidste år under et voldeligt flugtforsøg, men senere blev genfanget, ikke var tilstrækkelig.
”Dommene svarer ikke til forbrydelserne. Vores søstre blev voldtaget, vores brødre blev massakreret, lig er rapporteret savnede,” sagde Safiatou Balde, 25, en pårørende til et af ofrene.
Alfa Amadou DS Bah, hovedadvokaten for sagsøgerne i sagen, understregede vigtigheden af dommen. “Det er første gang, en tidligere statsleder er blevet dømt for så alvorlige forbrydelser, og senior militære officerer også,” sagde han. “Jeg mener, at denne afgørelse bør lyde som et varsel mod straffrihed i dette land.”
Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch udtrykte også tilfredshed med dommen. “Afgørelsen sender et klart signal til højtstående gerningsmænd i Guinea og andre steder om, at retfærdighed kan sejre,” sagde Tamara Aburamadan, internationalt retssagsjuridisk rådgiver for menneskerettighedsgruppen.
Forsvarsadvokaterne havde argumenteret for, at genklassificeringen af anklagerne som forbrydelser mod menneskeheden på domsafsigelsesdagen ville fratage de tiltalte muligheden for at forsvare sig og krænke deres ret til en retfærdig rettergang. Begge parter, både de tiltalte og sagsøgerne, har 15 dage til at anke dommen.
Retssagen har fundet sted mod baggrund af fortsat undertrykkelse fra Guineas militære magthavere af både oppositionen og medierne.