Hong Kong journalist fired for refusing to withdraw from media group election
Den nye formand for Hong Kongs førende medieprofessionelle gruppe har sagt, at hun mistede sit job på The Wall Street Journal, da hun nægtede sin chef at trække sig fra valget til formandskabet.
Journalist Selina Cheng fortalte ved en pressebriefing onsdag, at en højtstående redaktør fortalte hende, at hendes job var blevet nedlagt på grund af omstrukturering. Men Cheng sagde, at hun troede, at den egentlige årsag var knyttet til hendes chefs anmodning for cirka tre uger siden om at trække sig fra valget til formand for Hong Kong Journalists Association (HKJA), en fagforening for journalister, der også kæmper for pressefrihed.
Hun sagde, at hendes chef også bad hende om at træde ud af foreningens bestyrelse, som hun har siddet på siden 2021. Efter hun nægtede, fik hun at vide, at det ville være uforeneligt med hendes job.
“Jeg er forfærdet over, at den første pressekonference, jeg holder som HKJAs nye formand, er for at meddele, at jeg blev fyret for at påtage mig denne stilling i en pressefagforening,” sagde Cheng, der blev valgt som ny formand i juni.
Dow Jones, der udgiver avisen, bekræftede onsdag, at der var blevet foretaget “visse personalemæssige ændringer”, men nægtede at kommentere på enkeltpersoner.
“The Wall Street Journal har været og fortsætter med at være en stærk og vokal fortaler for pressefrihed i Hong Kong og rundt om i verden,” sagde avisen i en erklæring sendt til The Associated Press.
Hongkongs journalister arbejder i et snævrere rum efter drastiske politiske ændringer i byen, der engang blev betragtet som en bastion for pressefrihed i Asien.
Siden indførelsen af en af Beijing pålagt national sikkerhedslov i 2020, blev to lokale nyhedsmedier, der var kendt for kritisk dækning af regeringen, Apple Daily og Stand News, tvunget til at lukke efter anholdelsen af deres ledelse, herunder Apple Daily-udgiver Jimmy Lai.
I marts indførte Hong Kong en anden sikkerhedslov for at rette sig mod spionage, afsløring af stats hemmeligheder og “samarbejde med eksterne kræfter” for at begå ulovlige handlinger, blandt andet. Lovgivningen har skabt bekymringer hos mange journalister over en yderligere nedgang i pressefriheden.
Mindre end en uge efter lovens vedtagelse meddelte den amerikanske-finansierede Radio Free Asia, at dets Hong Kong-bureau var blevet lukket på grund af sikkerhedsmæssige bekymringer under den nye lov.
The Hong Kong Journalists Association er blevet kritiseret af lokale myndigheder og pro-Beijing-medier i de seneste år.
I juni sagde Hong Kongs sikkerhedssekretær, Chris Tang, at foreningen mangler legitimitet, og beskyldte den for at have stået sammen med demonstranterne i 2019.
The Wall Street Journal har også stået over for pres fra regeringen. I juli modtog avisen tre klagebreve fra Tang over dens redaktionelle eller meningsartikler.
I maj meddelte det amerikanske medie sit personale, at det flyttede “sit tyngdepunkt” i regionen fra Hong Kong til Singapore. Det fik nogle medarbejdere i den kinesiske finansielle hub til at miste deres job. Cheng, der dækkede Kinas bil- og energisektor, blev ikke berørt.
Efter hun nægtede at trække sig fra HKJAs valg sidste måned, sagde hun, at hendes chef fortalte hende, at Wall Street Journals medarbejdere ikke skulle ses som fortalere for pressefrihed et sted som Hong Kong, fordi en sådan advocacy ville skabe en konflikt, da avisen rapporterer om hændelser om pressefrihed i byen.
Cheng sagde, at avisen har støttet hendes kollega Evan Gershkovich, der blev anholdt i Rusland for spionageanklager, som han, arbejdsgiveren og den amerikanske regering kraftigt benægter.
“Det er derfor, jeg er dybt chokeret over, at ledende redaktører på avisen aktivt ville krænke deres medarbejderes menneskerettigheder ved at forhindre dem i at kæmpe for pressefrihed, som Journalens reportere er afhængige af for at arbejde,” sagde Cheng, der arbejdede som video-nyhedsassistent hos The Associated Press i Hong Kong i 2014.
Hun fastslog, at hendes tidligere arbejdsgiver har haft en negativ indvirkning på Hong Kongs forringende pressefrihed.
HKJA sagde i en erklæring, at The Wall Street Journal risikerer at fremskynde nedgangen i det rum, der er tilbage for uafhængig journalistik, ved at presse sine medarbejdere til ikke at deltage i det. Andre valgte bestyrelsesmedlemmer i foreningen er også blevet presset af deres arbejdsgivere til at træde tilbage, sagde den, uden at give detaljer.
Hong Kong rangerede som nummer 135 ud af 180 lande og territorier i Reporters Without Borders’ seneste World Press Freedom Index.