ForsideUdlandPræsidenten dropper skatteforhøjelser efter massive protester.

Præsidenten dropper skatteforhøjelser efter massive protester.

spot_img

Kenyan President William Ruto har annonceret, at han har afskediget næsten hele sit kabinet og er i gang med at danne en “bredbaseret regering” efter omfattende anti-regeringsprotester. Ruto sagde, at hans beslutning ville gælde for alle ministre, herunder justitsministeren, men undtaget Udenrigsminister Musalia Mudavadi.

“Jeg vil straks indlede omfattende høringer på tværs af forskellige sektorer og politiske formationer og med andre kenyanere, både offentligt og privat, med det formål at etablere en bredbaseret regering,” sagde Ruto i en tv-transmitteret tale til nationen torsdag og tilføjede, at han senere vil annoncere yderligere tiltag.

Den østafrikanske nation blev rystet, efter fredelige demonstrationer sidste måned for at protestere mod planlagte stejle skattestigninger udviklede sig til dødbringende vold, hvor politiet skød mod folkemængder, der stormede Kenyas parlament og efterlod det delvist i brand.

Ledt hovedsageligt af unge mennesker, dykkede protesterne Rutos administration ned i den mest alvorlige krise i hans præsidentperiode, hvilket tvang ham til at opgive skattestigningerne og forsøge at begrænse skaden.

Al-Jazeeras Malcolm Webb, der rapporterer fra Nairobi, sagde, at utilfredsheden hos ungdommen med Ruto begyndte før de kontroversielle skattestigninger blev foreslået.

“Ruto blev valgt for to år siden,” sagde Webb, “med løftet om at befri Kenyas arbejdende fattige… han vandt det valg med en snæver margin og med en lav valgdeltagelse.” Siden da er økonomiske forhold i Kenya forværret, hvilket har ført til voksende kritik, især på sociale medier, af regeringen, der også er blevet beskyldt for “flagrante rigdomsudstillinger…formodet inkompetence” og plaget af skandaler, sagde Webb.

Protester mod skattestigningen begyndte i juni og udviklede sig til en bredere kampagne mod Ruto og hans regering, hvor nogle demonstrationer endte i vold, der har efterladt dusinvis døde. Sidste uge annoncerede den kenyanske leder skarpe nedskæringer på offentlige udgifter som reaktion på voksende vrede over hans kabinets rejse- og renoveringsbudgetter, mens almindelige borgere kæmpede for at klare en leveomkostningskrise.

Ud over at skrotte den årlige finanslov, herunder skattestigningerne, har Ruto også forsøgt at engagere sig med nogle protesterende ved at være vært for et arrangement på sociale medier med unge kenyanere sidste uge. Men dette har ikke formået at berolige nogle demonstranter, der fortsat kræver, at han træder tilbage, ved at bruge hashtagget #RutoMustGo og afholde mindre demonstrationer rundt omkring i kenyanske byer.

Kenyas offentlige gæld beløber sig til 10 billioner shilling ($78 mia.), cirka 70 procent af landets bruttonationalprodukt (BNP). Regeringens beslutning om at låne mere vil resultere i, at det økonomiske underskud stiger fra 3,3 procent til 4,6 procent, ifølge Ruto.

Seneste Nyt

Iran afviser forbindelse til angreb på republikansk præsidentkandidat i Pennsylvania

Iran afviser amerikanske medierapporter om attentatplaner mod Donald Trump Iran har vredt afvist amerikanske medierapporter...

Tre mænd anholdt efter biljagt: Forsøgte flygte fra politiet men blev standset af sømmåtte

Tre mænd anholdt efter biljagt: Sømmåtte satte en stopper for flugtforsøget Natten til onsdag blev...

58-årig frivilligt forlænger fængsling i hemmelig terrorsag

En 58-årig mand har frivilligt accepteret at forlænge sin varetægtsfængsling i en hemmelig terrorsag,...

Fire mistænkte røvere efterlyses af Midt- og Vestsjællands Politi: Kan du genkende dem?

En person blev pludseligt overfaldet med en kniv for halsen og blev slået, mens...

Læs Mere

Iran afviser forbindelse til angreb på republikansk præsidentkandidat i Pennsylvania

Iran afviser amerikanske medierapporter om attentatplaner mod Donald Trump Iran har vredt afvist amerikanske medierapporter...

Tre mænd anholdt efter biljagt: Forsøgte flygte fra politiet men blev standset af sømmåtte

Tre mænd anholdt efter biljagt: Sømmåtte satte en stopper for flugtforsøget Natten til onsdag blev...

58-årig frivilligt forlænger fængsling i hemmelig terrorsag

En 58-årig mand har frivilligt accepteret at forlænge sin varetægtsfængsling i en hemmelig terrorsag,...