ForsideIndlandNy viden om fluorstoffer i grundvandet: Region Hovedstaden sætter gang i udviklingsprojekter

Ny viden om fluorstoffer i grundvandet: Region Hovedstaden sætter gang i udviklingsprojekter

spot_img

Region Hovedstaden iværksætter fem udviklingsprojekter for at opnå bedre forståelse af, hvordan fluorstoffer bevæger sig gennem ler og ned i grundvandet. Disse projekter skal forbedre regionens muligheder for at vurdere risikoen ved PFAS-stoffer på omkring 5000 potentielt forurenede grunde. Projekterne, som vil løbe over de næste to år, er finansieret med fem millioner kroner og udføres i samarbejde med både danske og internationale virksomheder samt DTU Sustain på Danmarks Tekniske Universitet.

Baggrunden for initiativet er flere tilfælde af forhøjede PFAS-koncentrationer blandt borgere i Korsør, nye grænseværdier for stofferne og øget viden om industrielle anvendelser af disse stoffer. Line Ervolder (C), formand for miljø- og klimaudvalget i Region Hovedstaden, understreger, at de står over for en stor opgave.

“Vi skal fortsætte med at håndtere alle andre former for forurening og samtidig opnå konkret viden om PFAS-stofferne,” udtaler Line Ervolder og fremhæver behovet for at forstå, hvordan disse stoffer opfører sig i miljøet, hvor hurtigt de spreder sig, og om de udgør samme problem alle steder.

Professor Poul L. Bjerg fra DTU Sustain fremhæver vigtigheden af projektet og den nye viden, der vil blive indsamlet. “En bedre forståelse af transport og tilbageholdelse af PFAS er essentiel for risikovurderingen af PFAS-forurenede grunde og beskyttelsen af drikkevandsboringer,” siger han.

PFAS-stoffer har været anvendt i industrien siden 1950’erne på grund af deres fedt- og vandafvisende egenskaber. Der findes mere end 11.000 forskellige PFAS-stoffer, som mistænkes for at være kræftfremkaldende, forstyrre hormoner og svække immunforsvaret. Nogle PFAS-stoffer er kendt for at ophobe sig i mennesker og dyr, hvilket kun øger bekymringen for deres langvarige påvirkninger.

De indsamlede data og resultater fra projekterne vil blive delt bredt for at sikre en større forståelse og effektiv beskyttelse mod PFAS-forurening i fremtiden.

Seneste Nyt

16% af Danmarks befolkning består af indvandrere og deres efterkommere

Danmark er kendt for sin homogenitet, men en stigende andel af landets befolkning består...

Mistanke om cyanidforgiftning fra drikkekrusfindViewById.

Cyanidforgiftning mistænkes for at være årsagen til dødsfaldene på luksushotel i Bangkok Thailands politi mistænker,...

Elon Musk Flytter X’s Hovedkvarter til Austin

Elon Musk har igen fanget verdens opmærksomhed ved at annoncere, at hans sociale medieplatform...

Elon Musk Bekræfter Forsinkelse af Tesla Robotaxi

Tesla og dens karismatiske leder, Elon Musk, har igen trukket overskrifter, denne gang med...

Læs Mere

16% af Danmarks befolkning består af indvandrere og deres efterkommere

Danmark er kendt for sin homogenitet, men en stigende andel af landets befolkning består...

Mistanke om cyanidforgiftning fra drikkekrusfindViewById.

Cyanidforgiftning mistænkes for at være årsagen til dødsfaldene på luksushotel i Bangkok Thailands politi mistænker,...

Elon Musk Flytter X’s Hovedkvarter til Austin

Elon Musk har igen fanget verdens opmærksomhed ved at annoncere, at hans sociale medieplatform...