ForsidePolitikKartoffelproduktionen i Danmark stiger markant: Fra 36.000 til 65.000 hektar landbrugsjord

Kartoffelproduktionen i Danmark stiger markant: Fra 36.000 til 65.000 hektar landbrugsjord

spot_img

Kartoffelproduktionen i Danmark har oplevet en markant stigning over de seneste to årtier. Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik vil kartoffeldyrkningen i 2024 dække 65.000 hektar landbrugsjord, en betydelig stigning fra de 36.000 hektar, der blev dyrket i 2004. Denne udvikling kan i høj grad tilskrives en vækst i produktionen af industrikartofler, hvor nye udnyttelsesmuligheder for kartoffelstivelse og protein har spillet en central rolle.

Peter Nyegaard, sektordirektør for planteproduktion i Landbrug & Fødevarer, forklarer, at den danske kartoffelindustri har været dygtig til at innovere. “Vi har fundet nye anvendelsesmuligheder for kartoffelstivelse, som tidligere ikke var mulige. Dette gælder især i produktionen af fødevarer, hvor kartoffelstivelsen nu kan anvendes som erstatning for svinebaseret gelatine, en vigtig ingrediens i eksempelvis vingummier,” siger Nyegaard.

Den øgede produktion af industrikartofler har også gjort kartoffelavl mere attraktiv for landmænd, hvilket har ført til en større omlægning til kartoffelproduktion. Men selvom industrien blomstrer, er der sket et markant fald i produktionen af spisekartofler. Hvor spisekartofler i 2004 blev dyrket på 16.000 hektar, forventes dette tal at falde til 5.000 hektar i 2024. Dette kan skyldes ændrede spisevaner, hvor pasta og ris har vundet større indpas i de danske køkkener.

Peter Nyegaard påpeger, at kartoflen ofte opfattes som gammeldags og besværlig at tilberede, hvilket kan være en medvirkende årsag til dens faldende popularitet på spisebordene. Han understreger dog, at der ikke er noget galt i at ændre spisevaner, men at det er vigtigt at være opmærksom på de ernæringsmæssige fordele, kartoflen kan tilbyde.

Kartoffelproduktionen i Danmark står således ved en skillevej, hvor industrien ser fremgang, mens traditionelle spisevaner ændrer sig. Det bliver interessant at følge udviklingen og se, hvordan kartoflens rolle vil udvikle sig i fremtiden.

Seneste Nyt

“Sådan undgår du hedeslag – 365nyt.dk”

Sommeren er over os og i takt med at temperaturerne stiger over hele verden,...

16% af Danmarks befolkning består af indvandrere og deres efterkommere

Danmark er kendt for sin homogenitet, men en stigende andel af landets befolkning består...

Mistanke om cyanidforgiftning fra drikkekrusfindViewById.

Cyanidforgiftning mistænkes for at være årsagen til dødsfaldene på luksushotel i Bangkok Thailands politi mistænker,...

Elon Musk Flytter X’s Hovedkvarter til Austin

Elon Musk har igen fanget verdens opmærksomhed ved at annoncere, at hans sociale medieplatform...

Læs Mere

“Sådan undgår du hedeslag – 365nyt.dk”

Sommeren er over os og i takt med at temperaturerne stiger over hele verden,...

16% af Danmarks befolkning består af indvandrere og deres efterkommere

Danmark er kendt for sin homogenitet, men en stigende andel af landets befolkning består...

Mistanke om cyanidforgiftning fra drikkekrusfindViewById.

Cyanidforgiftning mistænkes for at være årsagen til dødsfaldene på luksushotel i Bangkok Thailands politi mistænker,...