ForsideUdlandSahel-alliance skygger for ECOWAS-topmøde i Abuja

Sahel-alliance skygger for ECOWAS-topmøde i Abuja

spot_img

Vestafrikanske ledernes topmøde åbnede på søndag, efter at militærregeringerne i Burkina Faso, Mali og Niger har smedet en ny alliance, som har skåret båndene til Økonomiske Fællesskab for Vestafrikanske Stater (ECOWAS).

ECOWAS-topmødet bliver afholdt i den nigerianske hovedstad, Abuja, efter adskillige vestafrikanske ledere kaldte på genoptagelse af dialog med de tre kup-ramte Sahel-lande, som underskrev en ny forsvarspagt lørdag under deres eget topmøde i Niamey, hovedstaden i Niger.

Mali, Burkina Faso og Niger annoncerede pakten, kendt som Alliance of Sahel States, i september sidste år. Den tillader dem at samarbejde i tilfælde af oprør eller ekstern aggression. De tre lande trak sig ud af ECOWAS i januar efter det regionale blocks hårde holdning mod kuppene.

Rapportering fra Abuja, Al Jazeera’s Ahmed Idris sagde, at timingen af lørdagens meddelelse fra Sahel-alliancen havde til formål at vise, at de tre lande kan klare sig uden den regionale blok.

“Men nogle analytikere siger, at Mali og Niger især kan stå over for vanskeligheder, hvis alle medlemslande af ECOWAS beslutter at isolere de to landlåste lande,” sagde han.

“Lige nu ser det ud til, at militærlederne i Burkina Faso, Mali og Niger har momentum på deres side, og de leder efter støtte fra det globale samfund. ECOWAS har meget arbejde foran sig, før de kan få de tre lande tilbage i folden, hvis de overhovedet accepterer det.”

Under topmødet lørdag kaldte Niger’s General Abdourahamane Tchiani de 50-årige ECOWAS “en trussel mod vores stater” og tilføjede, at de tre lande sigter mod at skabe en alliance fri for udenlandsk indflydelse for deres folk.

ECOWAS ophævede sanktioner mod Niger i februar i et forsøg på at forbedre relationerne, men der er kun sket lidt fremskridt. Blokken havde pålagt sanktioner efter kuppet i juli 2023, der bragte Tchiani til magten.

Burkina Faso havde sit kup i september 2022, og Mali i august 2021.

Abdulaziz Abdulaziz, en medieassistent til den nigerianske præsident, fortalte Al Jazeera, at der er opnået meget det forgangne år, på trods af de sure relationer mellem ECOWAS og Sahel-alliancen.

“Håndteringen af de skrøbelige situationer i disse lande – selvom det måske ikke er ideelt, hvad vi ønsker – har hjulpet med at nedtrappe spændingerne, men på et tidspunkt var spændingerne virkelig høje, og tingene kunne være gået skævt,” sagde han.

Mens Sahel-regionen skifter mod at alliere sig med Rusland, står USA til at fuldføre sin tilbagetrækning fra en vigtig base i Niger på søndag, som de havde bygget for at bekæmpe væbnede grupper, der svor troskab til Al-Qaeda og ISIL (ISIS).

Omkring 1.000 amerikanske militært personel skulle trække sig tilbage fra Niger’s Air Base 101.

Efter kuppene i Vestafrika har de løsrevne lande haft stadig mere anstrengte relationer med Vesten og fordømmer indflydelse, især fra den tidligere kolonimagt Frankrig. Franske tropper forlod Mali helt i 2022, og de afsluttede deres tilbagetrækning fra Niger og Burkina Faso sidste år.

Midt i de politiske og militære ændringer efter kuppene udgør de væbnede grupper stadig en betydelig fare for hele regionen.

Kabir Adamu, en sikkerhedskonsulent, fortalte Al Jazeera, at Burkina Faso, Mali og Niger stadig vil have brug for støtte fra resten af regionen.

“Hvis de beslutter at operere på egen hånd eller forsøge at isolere andre ECOWAS-lande eller andre lande inden for Sahel, vil disse [væbnede] grupper fortsætte med at udnytte de huller, der vil blive skabt, og selvfølgelig fortsætte med at påvirke en tung byrde på både de sikkerhedsstyrker og borgerne i de tre lande.”

Ifølge The Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED), som sporer volden i regionen, blev over 8.000 mennesker dræbt i Burkina Faso i 2023, og fremskridt mod væbnede grupper tilbageholdt primært i Niger.

I Mali sagde den, at militærstyrker arbejdede med Ruslands Wagner-lejesoldater og havde været involveret i “tilfældige drab” på civile.

Seneste Nyt

Iran afviser forbindelse til angreb på republikansk præsidentkandidat i Pennsylvania

Iran afviser amerikanske medierapporter om attentatplaner mod Donald Trump Iran har vredt afvist amerikanske medierapporter...

Tre mænd anholdt efter biljagt: Forsøgte flygte fra politiet men blev standset af sømmåtte

Tre mænd anholdt efter biljagt: Sømmåtte satte en stopper for flugtforsøget Natten til onsdag blev...

58-årig frivilligt forlænger fængsling i hemmelig terrorsag

En 58-årig mand har frivilligt accepteret at forlænge sin varetægtsfængsling i en hemmelig terrorsag,...

Fire mistænkte røvere efterlyses af Midt- og Vestsjællands Politi: Kan du genkende dem?

En person blev pludseligt overfaldet med en kniv for halsen og blev slået, mens...

Læs Mere

Iran afviser forbindelse til angreb på republikansk præsidentkandidat i Pennsylvania

Iran afviser amerikanske medierapporter om attentatplaner mod Donald Trump Iran har vredt afvist amerikanske medierapporter...

Tre mænd anholdt efter biljagt: Forsøgte flygte fra politiet men blev standset af sømmåtte

Tre mænd anholdt efter biljagt: Sømmåtte satte en stopper for flugtforsøget Natten til onsdag blev...

58-årig frivilligt forlænger fængsling i hemmelig terrorsag

En 58-årig mand har frivilligt accepteret at forlænge sin varetægtsfængsling i en hemmelig terrorsag,...