ForsideUdlandNational Rally forventes at vinde flest stemmer, men mangler flertal

National Rally forventes at vinde flest stemmer, men mangler flertal

spot_img

Valget er åbnet for Frankrigs parlamentariske anden runde, som vil være afgørende for at bestemme dens politiske fremtid, der kunne resultere i, at det yderste højre bliver det største parti i parlamentet for første gang. Afstemningen begyndte kl. 8 søndag og vil lukke mellem kl. 18 i landområderne og kl. 20 i de store byer. Omkring 30.000 politibetjente, herunder 5.000 i Paris, er blevet udstationeret over hele landet forud for afstemningen.

Valget kunne efterlade Frankrig med sin første yderste højre regering siden Nazi-occupationen under 2. verdenskrig, hvis National Rally vinder, og dens 28-årige leder Jordan Bardella bliver premierminister. Partiet kom først ud i den forrige uges første runde af valget, efterfulgt af en koalition af center-venstre, hård-venstre og Grønne partier. Præsident Emmanuel Macrons centristiske alliance kom på tredjepladsen.

Macron indkaldte til det hastige valg tre år i forvejen, efter at hans politiske alliance blev slået i juni måneds valg til Europa-Parlamentet, en risiko, som mange observatører tror er slået tilbage. Mange i Frankrig forbliver forundrede over, hvorfor Macron kaldte et valg, han ikke var forpligtet til at afholde, der kunne ende med, at RN fordobler sin tilstedeværelse i parlamentet, og hans gruppe af centristiske parlamentsmedlemmer halveres i antal.

Men præsidenten, kendt for sine teatralske gestus, synes fast besluttet på at udføre det, han kalder en “afklaring” af fransk politik, som han håber vil efterlade tre klare lejre af det yderste højre, centrum og den hårde venstre. Det Nye Folkefront (NFP), en alliance af venstreorienterede partier ledet af Jean-Luc Mélenchon, forventes at være på andenpladsen, mens Macrons Ensemble (Together) alliance forventes at slutte på tredjepladsen.

Meningsmålinger forudsiger en sejr for RN og dets allierede, men det er stadig uklart, om det kan sikre et absolut flertal. En anden mulighed efter søndagens valg er, at intet parti vinder et klart flertal, hvilket resulterer i et splittet parlament. Det kunne få Macron til at forfølge koalitionsforhandlinger med centrum-venstre eller navngive en teknokratisk regering uden politiske tilhørsforhold. Venstreblokken er imod Macrons pro-business politik.

Uanset hvad der sker, sagde Macron dog, at han ikke vil træde tilbage og vil forblive præsident, indtil hans embedsperiode udløber i 2027. Indledende valgprognoser forventes søndag aften, mens tidlige officielle resultater forventes sent søndag og tidligt mandag. Lidt over 49 millioner mennesker er registreret til at stemme ved valget, som vil afgøre, hvilket parti der kontrollerer Nationalforsamlingen, Frankrigs indflydelsesrige underhus.

Racisme og antisemitisme har præget valgkampagnen, sammen med russiske cyberkampagner, og mere end 50 kandidater har rapporteret at være fysisk angrebet – noget meget usædvanligt for Frankrig. De øgede spændinger kommer, mens Frankrig fejrer en meget speciel sommer: Paris står foran at være vært for OL, det nationale fodboldhold nåede semifinalen i Euro 2024 mesterskabet, og Tour de France kører rundt i landet sammen med den olympiske fakkel. Vælgere bosat i Amerika og i Frankrigs oversøiske områder Saint-Pierre-et-Miquelon, Saint-Barthélemy, Saint-Martin, Guadeloupe, Martinique, Guyana og Fransk Polynesien stemte lørdag.

Seneste Nyt

Iran afviser forbindelse til angreb på republikansk præsidentkandidat i Pennsylvania

Iran afviser amerikanske medierapporter om attentatplaner mod Donald Trump Iran har vredt afvist amerikanske medierapporter...

Tre mænd anholdt efter biljagt: Forsøgte flygte fra politiet men blev standset af sømmåtte

Tre mænd anholdt efter biljagt: Sømmåtte satte en stopper for flugtforsøget Natten til onsdag blev...

58-årig frivilligt forlænger fængsling i hemmelig terrorsag

En 58-årig mand har frivilligt accepteret at forlænge sin varetægtsfængsling i en hemmelig terrorsag,...

Fire mistænkte røvere efterlyses af Midt- og Vestsjællands Politi: Kan du genkende dem?

En person blev pludseligt overfaldet med en kniv for halsen og blev slået, mens...

Læs Mere

Iran afviser forbindelse til angreb på republikansk præsidentkandidat i Pennsylvania

Iran afviser amerikanske medierapporter om attentatplaner mod Donald Trump Iran har vredt afvist amerikanske medierapporter...

Tre mænd anholdt efter biljagt: Forsøgte flygte fra politiet men blev standset af sømmåtte

Tre mænd anholdt efter biljagt: Sømmåtte satte en stopper for flugtforsøget Natten til onsdag blev...

58-årig frivilligt forlænger fængsling i hemmelig terrorsag

En 58-årig mand har frivilligt accepteret at forlænge sin varetægtsfængsling i en hemmelig terrorsag,...