ForsideUdlandLandene bevæger sig væk fra traditionelle allierede efter række statskup - 365nyt.dk

Landene bevæger sig væk fra traditionelle allierede efter række statskup – 365nyt.dk

spot_img

Ny alliance styrker forsvarspagt mellem Burkina Faso, Mali og Niger

De militære ledere i Burkina Faso, Mali og Niger har hyldet en ny underskrevet traktat som et skridt “mod større integration” mellem de tre lande, i det seneste eksempel på deres skift væk fra traditionelle regionale og vestlige allierede.

Under et topmøde i den nigerianske hovedstad Niamey lørdag underskrev de tre ledere en konføderationstraktat, der sigter mod at styrke en gensidig forsvarspagt, annonceret sidste år, Alliance of Sahel States (AES).

Underskrivelsen var kulminationen på det første fælles topmøde mellem lederne – Niger’s general Abdourahmane Tchiani, Burkina Faso’s kaptajn Ibrahim Traore og Malis oberst Assimi Goita – siden de kom til magten ved efterfølgende kup i deres grænsende Vestafrikanske nationer.

Det kom også kun få måneder efter, at de tre lande trak sig ud af den økonomiske organisation for Vestafrikanske stater (ECOWAS) i januar.

Talende på topmødet lørdag kaldte Tchiani det 50 år gamle ECOWAS “en trussel mod vores stater”.

Den Økonomiske Fællesskabsorganisation for Vestafrikanske Stater havde suspenderet de tre lande efter deres respektive militære magtovertagelser, der fandt sted i juli 2023 i Niger, september 2022 i Burkina Faso og august 2021 i Mali.

ECOWAS pålagde også sanktioner mod Niger og Mali, men blokkens ledere har holdt fast i håbet om trioens eventuelle tilbagevenden.

“Vi vil skabe et AES for folkene, i stedet for en ECOWAS, hvis direktiver og instruktioner dikteres af kræfter, der er fremmede for Afrika,” sagde Tchiani.

Burkina Fasos Traore beskyldte også udenlandske magter for at forsøge at udnytte landene. De tre nationer har jævnligt beskyldt tidligere kolonimagten Frankrig for at blande sig i ECOWAS.

“Vestlige anser, at vi tilhører dem, og vores rigdom tilhører også dem. De mener, at det er dem, der fortsat skal fortælle os, hvad der er godt for vores stater,” sagde han.

“Denne æra er forbi for evigt. Vores ressourcer vil forblive for os og for vores befolkning.”

For sin del sagde Malis Goita, at den styrkede relation betyder, at et “angreb på en af os vil være et angreb på alle de andre medlemmer”.

Rapportering fra Abuja lørdag bemærkede Al Jazeeras Ahmed Idris, at de tre militære ledere mødtes lige før ECOWAS skulle have et møde i Nigerias hovedstad dagen efter.

Idris sagde, at man forventede, at bestræbelserne på at mægle landenes tilbagevenden til blokken ville blive drøftet.

“Mange tror, at mødet i Niger var for at imødegå, hvad der kommer fra ECOWAS, og også for at afstikke deres position: At de ikke vender tilbage til Den Økonomiske Fællesskabsorganisation for de Vestafrikanske Stater,” forklarede han.

Idris tilføjede, at Senegals nyvalgte præsident, Bassirou Diomaye Faye, for nylig besøgte de tre lande uformelt i et forsøg på at forbedre forbindelserne.

“Det er dog ikke klart, om han har fået en positiv respons,” sagde han.

Adama Gaye, politisk kommentator og tidligere kommunikationsdirektør for ECOWAS, sagde, at oprettelsen af den tre-medlems Alliance of Sahel States har “svækket” den økonomiske blok.

Alligevel fortalte Gaye Al Jazeera, at “trods sit reelle navnegenkendelse har ECOWAS ikke klaret sig godt, når det kommer til at opnå regional integration, fremme intra-afrikansk handel i Vestafrika og også sikre sikkerheden” i regionen.

“Dette berettiger følelsen hos mange i Vestafrika – den almindelige befolkning og endda intellektuelle – [der] stiller spørgsmål ved ECOWAS’ status, om den bør revideres, genopfindes,” sagde han og opfordrede blokken til at engagere sig i diplomati for at forsøge at bygge bro over kløften.

Topmødet i Niamey kom også en dag før, at USA skulle gennemføre sin tilbagetrækning fra en vigtig base i Niger, hvilket understreger, hvordan de nye militære ledere har omtegnet sikkerhedsrelationerne, der har defineret regionen de seneste år.

Bevæbnede grupper med tilknytning til al-Qaeda og ISIL (ISIS) har kæmpet om kontrol over territoriet i alle tre lande, hvilket har udløst bølger af vold og skabt bekymring i vestlige hovedstæder.

Men efter de seneste kup er landenes bånd til vestlige regeringer blevet svækket.

Franske styrker afsluttede deres tilbagetrækning fra Mali i 2022, og de forlod Niger og Burkina Faso sidste år.

Samtidig sagde den amerikanske luftvåbens generalmajor Kenneth Ekman tidligere på ugen, at omkring 1.000 militært personel ville afslutte deres tilbagetrækning fra Nigers Air Base 101 inden søndag.

USA er også i gang med at forlade en separat dronebase til 100 mio. dollars i nærheden af Agadez i det centrale Niger, som embedsmænd har beskrevet som afgørende for at indsamle efterretninger om væbnede grupper i regionen.

Mens de skubber tidligere vestlige allierede væk, har de militære ledere i Burkina Faso, Niger og Mali i stigende grad forfulgt sikkerheds- og økonomiske bånd til Rusland.

Det er dog uklart, om den nye tilgang har hjulpet med at stoppe volden, der har plaget landene, som huser omkring 72 millioner mennesker.

I 2023 så Burkina Faso en massiv eskalering af vold, hvor over 8.000 mennesker blev dræbt ifølge Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED) sporer.

I Niger føltes små fremskridt mod væbnede grupper tilbage, efter at kupet fandt sted, ifølge ACLED.

Imens så en offensiv fra maliske styrker og Wagner-mercenaries “elementer” af den russisk-statsstyrede gruppe “involveret i den tilfældige drab hundreder af civile, ødelæggelse af infrastruktur, og plyndring af ejendom, samt udløse masseforflytning”, sagde ACLED.

Omkring tre millioner mennesker er blevet fordrevet af kampe på tværs af landene.

Seneste Nyt

16% af Danmarks befolkning består af indvandrere og deres efterkommere

Danmark er kendt for sin homogenitet, men en stigende andel af landets befolkning består...

Mistanke om cyanidforgiftning fra drikkekrusfindViewById.

Cyanidforgiftning mistænkes for at være årsagen til dødsfaldene på luksushotel i Bangkok Thailands politi mistænker,...

Elon Musk Flytter X’s Hovedkvarter til Austin

Elon Musk har igen fanget verdens opmærksomhed ved at annoncere, at hans sociale medieplatform...

Elon Musk Bekræfter Forsinkelse af Tesla Robotaxi

Tesla og dens karismatiske leder, Elon Musk, har igen trukket overskrifter, denne gang med...

Læs Mere

16% af Danmarks befolkning består af indvandrere og deres efterkommere

Danmark er kendt for sin homogenitet, men en stigende andel af landets befolkning består...

Mistanke om cyanidforgiftning fra drikkekrusfindViewById.

Cyanidforgiftning mistænkes for at være årsagen til dødsfaldene på luksushotel i Bangkok Thailands politi mistænker,...

Elon Musk Flytter X’s Hovedkvarter til Austin

Elon Musk har igen fanget verdens opmærksomhed ved at annoncere, at hans sociale medieplatform...