ForsidePolitikStigende interesse for STEM-uddannelser, mens professionsuddannelser mister ansøgere

Stigende interesse for STEM-uddannelser, mens professionsuddannelser mister ansøgere

spot_img

Interessen for STEM-uddannelser stiger, mens professionsuddannelserne kæmper med faldende ansøgertal

Der har været en markant stigning i antallet af ansøgere til tekniske og naturvidenskabelige uddannelser (STEM), mens professionsuddannelserne fortsat oplever et fald i ansøgertallet. Ifølge en ny opgørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet har bacheloruddannelsen som civilingeniør modtaget hele 4467 førsteprioritetsansøgninger i 2024, hvilket er en stigning på 11 procent sammenlignet med året før.

I alt har 85.152 personer søgt ind på en videregående uddannelse i år, hvilket repræsenterer en stigning på 1079 ansøgere i forhold til sidste år. Særligt STEM-uddannelserne har set en betydelig vækst, mens interessen for de velfærdsrettede professionsuddannelser er faldet.

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) udtrykker bekymring over denne udvikling, som hun betegner som en tydelig ubalance i uddannelseslandskabet. “Det er min opgave at betragte uddannelseslandskabet i sin helhed, og der er en tydelig ubalance,” udtaler ministeren i en pressemeddelelse.

Medicinstudiet er den næstmest populære uddannelse, og på tredjepladsen finder man pædagoguddannelsen, som dog har oplevet et fald på 10 procent i ansøgninger i forhold til sidste år. Diplomingeniøruddannelsen ligger på fjerdepladsen.

Den faldende tilslutning til velfærdsfagene, som eksempelvis lærer-, pædagog- og socialrådgiveruddannelserne, og stagnationen i ansøgninger til sygeplejerskeuddannelsen bekymrer ministeren. “Det er bekymrende, når vi er på vej mod en tid, hvor små ungdomsårgange vil give mangel på studerende og arbejdskraft på tværs af sektorer og i mange brancher,” siger Christina Egelund.

Professionshøjskolerne efterlyser en omfattende og ambitiøs reform af professionsuddannelserne for at løse problemet, og det behov anerkender ministeren. “Det bekræfter mig i behovet for reformer, der sikrer balancen i uddannelseslandskabet, og som samtidig åbner for, at flere internationale studerende kan uddanne sig i Danmark,” udtaler hun.

Ansøgerne vil modtage besked om deres optagelse på uddannelserne den 26. juli.

Seneste Nyt

153 angreb på gruppe i Syrien og Irak i første halvår

ISIL forsøger at genskabe sig, siger USA's militær Det amerikanske militær siger, at ISIL (ISIS)...

Iran afviser forbindelse til angreb på republikansk præsidentkandidat i Pennsylvania

Iran afviser amerikanske medierapporter om attentatplaner mod Donald Trump Iran har vredt afvist amerikanske medierapporter...

Tre mænd anholdt efter biljagt: Forsøgte flygte fra politiet men blev standset af sømmåtte

Tre mænd anholdt efter biljagt: Sømmåtte satte en stopper for flugtforsøget Natten til onsdag blev...

58-årig frivilligt forlænger fængsling i hemmelig terrorsag

En 58-årig mand har frivilligt accepteret at forlænge sin varetægtsfængsling i en hemmelig terrorsag,...

Læs Mere

153 angreb på gruppe i Syrien og Irak i første halvår

ISIL forsøger at genskabe sig, siger USA's militær Det amerikanske militær siger, at ISIL (ISIS)...

Iran afviser forbindelse til angreb på republikansk præsidentkandidat i Pennsylvania

Iran afviser amerikanske medierapporter om attentatplaner mod Donald Trump Iran har vredt afvist amerikanske medierapporter...

Tre mænd anholdt efter biljagt: Forsøgte flygte fra politiet men blev standset af sømmåtte

Tre mænd anholdt efter biljagt: Sømmåtte satte en stopper for flugtforsøget Natten til onsdag blev...