ForsideKrimiNordea tiltalt for omfattende brud på hvidvaskloven

Nordea tiltalt for omfattende brud på hvidvaskloven

spot_img

Nordea anklaget for alvorlige overtrædelser af hvidvaskloven

National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har rejst tiltale mod Nordea for omfattende brud på hvidvaskloven, oplyser NSK fredag. Anklagerne omfatter primært bankens manglende undersøgelser af russiske kunders transaktioner i perioden 2012-2015 og tilsidesættelse af advarsler om væsentlige transaktioner til vekselkontorer i København.

Samlet set dækker tiltalen transaktioner for over 26 milliarder kroner. Sagen blev indledt efter en anmeldelse i 2016, og i 2019 kom nye oplysninger frem om bankens manglende kontrol med store russiske kunder i Nordeas Vesterport-afdeling, hvilket førte til en omfattende efterforskning.

Advokaturchef Nathalie Ghiorzi Elias fra NSK udtaler i en pressemeddelelse, at sagen er den mest omfattende om hvidvasklovsovertrædelser set i den danske banksektor. Hun påpeger, at Nordea gentagne gange har tilsidesat sine forpligtelser, hvilket har muliggjort, at 26 milliarder kroner kunne strømme gennem banken, selvom der var mistanke om hvidvask.

NSK har ikke fundet grundlag for at rejse tiltale mod enkeltpersoner, men Nordea er nu tiltalt som virksomhed. Trods omfattende materiale fra Nordea i deres forsvar, har politiet fastholdt tiltalen. Chefjurist i Nordea, Anders Holkmann Olsen, udtrykker skuffelse over, at sagen skal for retten og erkender, at der tidligere har været mangler i bankens systemer og processer til at bekæmpe økonomisk kriminalitet. Nordea afviser dog NSK’s vurdering af sagen.

Retssagen skal føres ved Københavns Byret, og NSK forventer, at den vil tage omkring 60 dage. Der er endnu ikke fastsat datoer for retssagen.

Tidligere har Danske Bank også været involveret i en stor hvidvasksag, hvor banken i december 2022 accepterede en bøde på 3,5 milliarder kroner og konfiskation af 1,25 milliarder kroner i udbytte. Dette skete efter mistænkelige transaktioner for mindst 14 milliarder kroner via bankens estiske filial. Bøden blev beregnet som 25 procent af de mistænkelige transaktioner.

Denne sag mod Nordea markerer endnu et kapitel i kampen mod hvidvask i den danske banksektor.

Seneste Nyt

16% af Danmarks befolkning består af indvandrere og deres efterkommere

Danmark er kendt for sin homogenitet, men en stigende andel af landets befolkning består...

Mistanke om cyanidforgiftning fra drikkekrusfindViewById.

Cyanidforgiftning mistænkes for at være årsagen til dødsfaldene på luksushotel i Bangkok Thailands politi mistænker,...

Elon Musk Flytter X’s Hovedkvarter til Austin

Elon Musk har igen fanget verdens opmærksomhed ved at annoncere, at hans sociale medieplatform...

Elon Musk Bekræfter Forsinkelse af Tesla Robotaxi

Tesla og dens karismatiske leder, Elon Musk, har igen trukket overskrifter, denne gang med...

Læs Mere

16% af Danmarks befolkning består af indvandrere og deres efterkommere

Danmark er kendt for sin homogenitet, men en stigende andel af landets befolkning består...

Mistanke om cyanidforgiftning fra drikkekrusfindViewById.

Cyanidforgiftning mistænkes for at være årsagen til dødsfaldene på luksushotel i Bangkok Thailands politi mistænker,...

Elon Musk Flytter X’s Hovedkvarter til Austin

Elon Musk har igen fanget verdens opmærksomhed ved at annoncere, at hans sociale medieplatform...