En ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) viser, at dobbelt så mange mænd som kvinder overvejer at droppe ud af kvindedominerede videregående uddannelser. Undersøgelsen afslører, at 12 procent af mændene på disse uddannelser overvejer at stoppe efter et halvt år, mens tallet for kvinderne er seks procent.
Bjarke Hartkopf, områdechef for videregående uddannelse hos EVA, finder forskellen bemærkelsesværdig, da mændene og kvinderne i mange andre henseender har lignende oplevelser af deres studier. For eksempel har de samme opfattelse af undervisningen og føler sig kun en smule mere ensomme end deres kvindelige medstuderende. Alligevel er der markant flere mænd, der overvejer at stoppe, hvilket Hartkopf finder påfaldende.
Desuden viser undersøgelsen, at mændene på de kvindedominerede uddannelser har en anderledes baggrund end kvinderne. De har typisk holdt flere sabbatår og er generelt ældre. Dette kan være med til at forklare forskellen i frafald, hvor 21 procent af mændene falder fra inden for det første år, sammenlignet med 17 procent af kvinderne.
Fredag offentliggøres årets ansøgertal til de videregående uddannelser, hvor flere af de store kvindedominerede uddannelser som sygeplejerske- og pædagoguddannelserne har haft svært ved at tiltrække nye studerende de senere år. Hartkopf påpeger, at der er et stort potentiale for at øge ansøgertallet, hvis man kan appellere til flere mænd. Undersøgelsen giver indsigt i kønsminoriteters oplevelser på deres uddannelser, som kan anvendes til at adressere denne skævhed.
Manglen på studerende er dog ikke kun et problem for kvindedominerede uddannelser. Mandsdominerede uddannelser som ingeniør- og it-uddannelser oplever lignende udfordringer. Her viser undersøgelsen, at kvinderne har en mere negativ oplevelse af undervisningen og deltager mindre i sociale aktiviteter under studiestarten. Derudover er 16 procent af kvinderne på disse uddannelser i stor risiko for mistrivsel, sammenlignet med ni procent af mændene.
Opdelingen af uddannelserne i undersøgelsen fra EVA er baseret på en binær inddeling af køn, baseret på data fra Danmarks Statistik.