ForsideUdlandCentrist vs. hardliner: Pezeshkian vs. Jalili i præsidentvalg_ERaisi's død udløser kamp 365nyt.dk

Centrist vs. hardliner: Pezeshkian vs. Jalili i præsidentvalg_ERaisi’s død udløser kamp 365nyt.dk

spot_img

Iransk præsidentvalg i gang igen

Iranerne er vendt tilbage til valgurnerne for en anden valgrunde, hvor centristen Masoud Pezeshkian står over for hardlineren Saeed Jalili i kampen om at efterfølge Ebrahim Raisi, der døde i en helikopterulykke i maj. Den anden runde finder sted fredag, da ingen af kandidaterne sikrede sig et klart flertal den 28. juni. Pezeshkian fik omkring 42,5 procent af stemmerne, mens Jalili fik omkring 38,7 procent.

Valget holdes i en tid med øgede regionale spændinger over Israels krig mod Gaza, Irans strid med Vesten om dets atomprogram, voksende utilfredshed over en økonomi lammet af sanktioner og desillusionering efter dødbringende protester i 2022-2023.

Øverste leder Ayatollah Ali Khamenei, der har det sidste ord i alle statslige anliggender, afgav sin stemme, da valgstederne åbnede kl. 8 (04:30 GMT), viste stats-tv. “Det er en god dag at deltage i valgprocessen,” sagde han og opfordrede folk til at komme ud og stemme. “Forhåbentlig vil vi vælge den rette kandidat. På dette tidspunkt bør folk gøre en ekstra indsats for at vælge en præsident inden i morgen.”

Kun 40 procent af Irans 61 millioner stemmeberettigede vælgere stemte i juni, den laveste valgdeltagelse ved et præsidentvalg siden den islamiske revolution i 1979.

Ifølge Al Jazeera’s Resul Serdar fra Teheran viste en meningsmåling, der blev offentliggjort lige inden anden valgrunde, at Pezeshkian sandsynligvis ville vinde løbet, men begge sider har spået sejr til sidst. “Men nogle siger, at meningsmålinger før sidste uges valg mislykkedes, så i dag kunne der være en anden overraskelse. Her er den største bekymring virkelig valgdeltagelsen.”

Khamenei sagde, at deltagelsen var “ikke som forventet” i første runde, men at det ikke var en handling “mod systemet”. Sidste uges valg så den konservative parlamentstaler Mohammad Bagher Ghalibaf komme på tredjepladsen med 13,8 procent, mens muslimske leder Mostafa Pourmohammadi fik mindre end 1 procent.

Valget var oprindeligt planlagt til 2025, men blev fremskyndet efter Raisis død. De rivaliserende kandidater i anden valgrunde har holdt to debatter, hvor de diskuterede Irans økonomiske problemer, internationale relationer, den lave valgdeltagelse og internetrestriktioner.

Tirsdag sagde Pezeshkian, 69, at folk var “trætte af deres levevilkår … og utilfredse med regeringens ledelse af anliggender”. Han har opfordret til “konstruktive relationer” med USA og europæiske lande for at “få Iran ud af sin isolation”.

Jalili, 58, har samlet en betydelig base af hardline-støtter og fik opbakning fra Ghalibaf og to andre konservative kandidater, der trak sig fra løbet før første runde. Han har insisteret på, at Iran ikke har brug for den forladte atom-aftale med USA og andre verdensmagter for at skride fremad.

Aftalen fra 2015 – som Jalili sagde overskred alle Irans “røde linjer” ved at tillade inspektioner af atomsteder – havde indført begrænsninger på Irans atomaktivitet til gengæld for sanktionerne. Aftalen har hanglet siden 2018, da daværende præsident Donald Trump trak sig ud.

Jalili har haft flere høje stillinger, herunder i Khameneis kontor i begyndelsen af 2000’erne. Han er i øjeblikket en af Khameneis repræsentanter i Det Højeste Nationale Sikkerhedsråd, Irans højeste sikkerhedsorgan.

Uanset resultatet vil Irans næste præsident være ansvarlig for at anvende statspolitikken fastlagt af den øverste leder, der har den ultimative myndighed i landet. Følg live opdateringer om valget her.

Seneste Nyt

58-årig frivilligt forlænger fængsling i hemmelig terrorsag

En 58-årig mand har frivilligt accepteret at forlænge sin varetægtsfængsling i en hemmelig terrorsag,...

Fire mistænkte røvere efterlyses af Midt- og Vestsjællands Politi: Kan du genkende dem?

En person blev pludseligt overfaldet med en kniv for halsen og blev slået, mens...

Retten i Hillerød løslader 24-årig mand efter dødsulykke

En 24-årig mand er onsdag blevet løsladt fra sin fængsling i forbindelse med en...

“Sådan undgår du hedeslag – 365nyt.dk”

Sommeren er over os og i takt med at temperaturerne stiger over hele verden,...

Læs Mere

58-årig frivilligt forlænger fængsling i hemmelig terrorsag

En 58-årig mand har frivilligt accepteret at forlænge sin varetægtsfængsling i en hemmelig terrorsag,...

Fire mistænkte røvere efterlyses af Midt- og Vestsjællands Politi: Kan du genkende dem?

En person blev pludseligt overfaldet med en kniv for halsen og blev slået, mens...

Retten i Hillerød løslader 24-årig mand efter dødsulykke

En 24-årig mand er onsdag blevet løsladt fra sin fængsling i forbindelse med en...