En ny undersøgelse fra Syddansk Universitet afslører, at fireårige børn i gennemsnit tilbringer 1 time og 10 minutter foran skærmen hver dag. Dette overstiger markant de anbefalede grænser, hvilket kan have negative konsekvenser for børns udvikling.
Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler maksimalt en times stillesiddende skærmtid dagligt, mens Børns Vilkår foreslår højst 45 minutter. Ifølge undersøgelsen overskrider henholdsvis 46 procent og 61 procent af de fireårige disse anbefalinger i hverdagen.
Trine Flensborg-Madsen, professor i børn og unges sundhed ved Syddansk Universitet, udtaler, at der er behov for flere studier af konsekvenserne ved højt skærmbrug. De nuværende studier indikerer, at overdreven skærmtid kan påvirke børns kognitive, sociale og emotionelle udvikling.
“En del af problemet er, at skærmtiden erstatter tid, som børnene kunne have brugt på andre aktiviteter, såsom interaktion med andre mennesker,” forklarer hun. Desuden er meget af det indhold, børnene ser, designet til at fastholde dem, hvilket gør det svært for dem at slippe skærmen.
Undersøgelsen bygger på forældres svar, og det antydes, at den reelle skærmtid kan være endnu højere. Kathrine Elmose Jørgensen, digital medie-ekspert hos Børns Vilkår, er overrasket over, at 61 procent af de fireårige overskrider anbefalingerne i hverdagen og hele 84 procent i weekenden.
“Det er bekymrende, fordi små børn har brug for meget fysisk bevægelse, kontakt, søvn og andre aktiviteter, som skærmen ikke kan erstatte,” siger hun. Børns Vilkår understreger, at det ikke kun handler om mængden af skærmtid, men også om indholdet. De anbefaler, at der prioriteres skærmbrug, hvor barnet er aktivt eller kreativt.
Selvom skærmtid kan være en praktisk løsning i en travl hverdag, er det vigtigt at huske på, at tiden foran skærmen er tid, der ikke bruges på andre vigtige aktiviteter, konkluderer Kathrine Elmose Jørgensen.