Efter den tragiske brand, der ramte den historiske Børsbygning i København tidligere på ugen, har der været stor diskussion om, hvordan en genopbygning skal finansieres. Københavns Kommune har undersøgt mulighederne for at bidrage økonomisk til projektet, men det viser sig nu, at kommunen juridisk set ikke kan støtte genopbygningen af den privatejede bygning.
Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) har udtalt, at selvom kommunen gerne vil støtte, så tillader kommunalfuldmagtsreglerne ikke økonomisk støtte til private ejendomme. Børsen ejes af Dansk Erhverv, og derfor må kommunen finde andre måder at bidrage på.
Som et alternativ til direkte økonomisk støtte har overborgmesteren foreslået, at kommunen kan fokusere på at forskønne og forbedre byrummet omkring Børsen. Dette initiativ kan omfatte alt fra infrastrukturforbedringer til grønne områder, som kan gavne både borgere og besøgende.
I et forsøg på at hente inspiration og erfaringer fra lignende situationer, har Hæstorp Andersen taget kontakt til Paris’ borgmester, Anne Hidalgo, for at lære af byens erfaringer med genopbygningen af Notre Dame, som også led under en stor brand. Overborgmesteren har endda modtaget en invitation til Paris for at møde det team, der stod for genopbygningen af den berømte domkirke.
Dette internationale samarbejde kan potentielt bringe værdifuld indsigt og innovation til genopbygningsprocessen af Børsen, og understreger vigtigheden af globalt samarbejde i tider med krise. Mens den økonomiske støtte fra kommunen er udelukket, ser det ud til, at København vil søge andre veje for at støtte og værne om sin arkitektoniske arv.